4857 sayılı İş Kanunu 44 maddesi nedir?
MADDE 44 – Ulusal ve genel tatil günlerinde işyerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. SÖZLEŞMELERDE HÜKÜM YOKSA BELİRTİLEN GÜNLERDE ÇALIŞMAK İÇİN İŞÇİNİN İZNİ GEREKİR. BU GÜNLERE AİT ÜCRETLER 47. MADDEDEKİ ŞEKİLDE ÖDENİR.”
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı İş Kanunu 41 maddesi nedir?
Madde metni: Fazla çalışma karşılığında her bir saat için ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına yarı oranında artırılması suretiyle ödenir.
4857 sayılı İş Kanunu 45. maddesi nedir?
MADDE 45. – Toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve bu Kanunla yüzde esasına göre çalışan işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz.
4857 sayılı İş Kanunu 46. maddesi nedir?
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışan hakları; sosyal güvenlik ve ikramiye ödemeleri. Çalışanın işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı. Yeni bir iş arıyorum. Bir haftalık dinlenme hakkı arıyorum. 21 Temmuz 2024
İşçinin haklı fesih sebepleri nelerdir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
İstifa eden işçi hangi haklarını alır?
İşçi haklı sebeplerle istifa ederse, mahkeme yoluyla kıdem tazminatı ve süresiz fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili izni gibi diğer haklarını alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu’nu yürürlükten kaldırmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu 48 maddesi nedir?
Çalışanlar için geçici iş göremezlik tazminatının ödenmesi gerekiyorsa, geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatil, genel tatil ve resmi tatil günleri, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya fonlar tarafından ödenir.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
Bir çalışanın hangi yasal hakları vardır? Ücret alma hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişiklikleri kabul etmeme hakkı, belirli günlerde tatil hakkı, çalışanın sigorta primlerinin tam ödenmesi,Daha fazla makale…•19 Şubat 2024
4857 sayılı iş kanunun 24 maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanununun işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı tanıyan 24 üncü maddesinde sayılan hallerden biri nedeniyle iş sözleşmesi feshedilmiş ise işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
İş Kanunu 42 madde nedir?
(e) Yer altı madenlerinde çalışan işçilere, 4857 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen zorlayıcı sebepler ve 43 üncü maddesinde belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere fazla çalışma yaptırılamaz. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
4857 sayılı İş Kanunu 47 madde nedir?
Madde metni: Bu Kanun kapsamındaki işyerlerinde çalışan işçilere, kanunen ulusal bayram ve genel tatil olarak tanınan günlerde çalışmamaları halinde o güne ait ücretleri tazminatsız olarak tam, tatil günü olmadan çalışmamaları halinde ise çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenir.
4857 sayılı iş kanununun 28. maddesi nedir?
Madde 28 – İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin niteliğini ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması nedeniyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.
4857 sayılı İş Kanunu 54. maddesi nedir?
‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.
4857 sayılı İş Kanunu 49. maddesi nedir?
MADDE 49. – İşçinin tatil ücreti, çalışılan günlere göre her gün için ödenen ücrettir. Parça başı, parça ücreti, toptan veya yüzde usulüyle çalışan işçilerin tatil ücreti, ödeme döneminde kazanılan ücretin aynı dönemde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
4857 sayılı iş kanununun 24 üncü maddesi nedir?
İş Hukuku Madde 24 Haklı fesih nedenleri Kanunun 24. maddesi, çalışanın sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebileceği nedenleri açıklamaktadır. Bir iş sözleşmesi, çalışan veya işveren tarafından haklı bir nedenle feshedilirse, sözleşme üç temel başlık altında feshedilebilir.